Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland & E-Mobility Park

In 2018 voegde Sjoerd de Jongh zich bij het team van AddVision. Met zijn passie voor duurzaamheid en geloof in de deeleconomie ontstond het idee om de mobiliteit op de Kenniswerf in Vlissingen te verduurzamen. Dit door bedrijven elektrische auto's te laten delen. Tijdens zijn zoektocht naar partijen die daar invulling aan wilden geven kwam hij tot de conclusie dat die er in Zeeland nog niet waren, en het ook (nog) niet interessant genoeg vonden om te komen. 

AddVision heeft daarom Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland (SDMZ) in het leven geroepen. Enerzijds om het E-Mobility Park te kunnen realiseren en anderzijds om deelmobiliteit in de rest van Zeeland op de kaart te zetten. We vonden voldoende bedrijven om mee te doen aan het initiatief op de Kenniswerf en kilometers in te kopen. Met dit commitment en een toegekende subsidie kon het E-Mobility Park gerealiseerd worden. In 2019 is de bouw van het park afgerond en was er een fysieke locatie gerealiseerd, op een zo duurzaam mogelijke manier, met vijf elektrische deelauto's. Het E-Mobility Park was het eerste deelauto park van Zeeland en het living lab van SDMZ. 

Parallel aan de ontwikkeling van het E-Mobility Park werd gekeken welke andere locaties in Zeeland geschikt waren voor autodelen, zowel zakelijk als particulier of een combinatie daarvan. AddVision heeft de algehele financiering van de activiteiten van de stichting verzorgd. Naast het bestuur van de stichting runde AddVision het operationele deel. Denk aan de acquisitie van nieuwe bedrijven en gemeenten, het voertuigbeheer, het ontwikkelen van nieuwe locaties, de financiële administratie, het aanboren van nieuwe middelen en de communicatie naar gebruikers, partners en andere geïnteresseerden. 

Tussen 2018 en 2020 groeide het aantal deelauto's naar 18, verspreid over verschillende hubs in Zeeland. Met een steeds groter wordende autovloot, meer gebruikers en deelnemende bedrijven werd het in 2021 tijd om na te denken over de toekomst van SDMZ. Besloten werd om de basis die was gelegd, over te dragen aan een commerciële partij om het autodeelconcept succesvol te laten groeien in Zeeland. AddVision is daarom op zoek gegaan naar een marktpartij die nu wél potentie zag in Zeeland, en die werd gevonden. In juli 2022 heeft de stichting haar activiteiten overgedragen aan OnzeAuto. 

Datum
oktober 2018 tot juli 2022
Categorieën
Organisatieontwikkeling
Regionale transities
Opdrachtgever(s)
Verantwoordelijke collega(s)
Martin de Klerk
Martin de Klerk
Manager New Business
Link naar mij
Michel Carol
Michel Carol
Projectmanager
Link naar mij
Matthijs Lugtenburg
Matthijs Lugtenburg
Directeur
Link naar mij
Joyce de Smit
Joyce de Smit
Projectmanager
Link naar mij
Nienke Dekkers-Bijlsma
Nienke Dekkers-Bijlsma
Projectmanager
Link naar mij