Netwerkfacilitator Euregio Scheldemond

Euregio Scheldemond is het grensoverschrijdende samenwerkingsverband op het thema arbeidsmarkt tussen de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. 

Een grensoverschrijdende arbeidsmarkt zonder belemmeringen is een belangrijke randvoorwaarde voor de economische ontwikkeling van de provincies. Vroeger, toen er nog een overschot was aan arbeidspotentieel, was grensoverschrijdende samenwerking van belang om economische redenen. Nu is het vooral zo dat er veel grensoverschrijdende (subsidie)projecten zijn die nauwelijks resultaatgericht zijn en niet meer zijn afgestemd op de actuele vraag van werkgevers en werkzoekenden. Ook komt het vaak voor dat projecten aan allebei de zijden van de grens werken aan hetzelfde doel, terwijl dit ook samen kan.

Het doel van de opdracht is daarom om samenwerking, communicatie en resultaatgerichtheid tussen organisaties te helpen verbeteren en daarmee de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit te optimaliseren. De netwerkfacilitator is een actieve verbinder tussen de betrokken partijen. Hij is er primair om de uitvoerende lagen van organisaties te helpen elkaar te vinden en belemmeringen in communicatie weg te nemen. Hij doet dit in nauwe samenwerking met bijvoorbeeld de grensinformatiepunten en de andere arbeidsmarktpartijen.

De rol als netwerkfacilitator wordt ingevuld door Cees-Willem en Mathijs. Cees-Willem is als verbinder van de sleutelspelers aan de slag en Mathijs als operationele aanjager. AddVision gaat georganiseerd (in fases) te werk. Stapsgewijs worden verbeteringen voorgesteld, getoetst en vervolgens ‘uitgeprobeerd’. Partijen worden door AddVision op sleeptouw genomen voor een effectievere en meer resultaatgerichte samenwerking. We eindigen deze opdracht door resultaten te presenteren en diverse adviezen voor een permanente efficiënte samenwerking in deze grensregio. 

Datum
maart 2021 tot september 2021
Categorieën
Lokale vraagstukken
Opdrachtgever(s)
Verantwoordelijke collega(s)
Cees-Willem Koorneef
Cees-Willem Koorneef
Projectmanager
Link naar mij