Van nieuwe naar ervaren collega: Hoe AddVision de brug slaat tussen boeren en gemeenten rondom de beschikbaarheid van zoetwater.

Joline Polderman, één van onze nieuwste aanwinsten, duikt diep in de zoetwaterprojecten van AddVision met Michel Carol, projectmanager en aandeelhouder van het eerste uur maar inmiddels ook het gezicht van alles dat met zoetwater te maken heeft bij AddVision. Joline: “Toen ik afgelopen jaar begon bij AddVision viel het me op dat er een aantal projecten zijn rondom het thema zoetwater. Om hier meer over te weten te komen, besloot ik Michel te bevragen tijdens een autorit naar Hulst en hier een blog over te schrijven":

 

Joline

Michel, vertel eens, waarom is zoetwater zo'n belangrijk thema?

Michel

Zoetwater is essentieel, vooral nu we te maken hebben met veranderende klimaatomstandigheden, verzilting en bodemdaling. Boeren, een cruciale sector voor Zeeland, ondervinden hier direct de gevolgen van. Het is daarom van groot belang dat we ons verdiepen in duurzame zoetwateroplossingen.

Joline

Hoe draagt AddVision bij aan deze uitdaging?

Michel

AddVision speelt een sleutelrol door de brug te slaan tussen publieke en private partijen, zoals boeren en gemeenten. We begrijpen zowel de behoeften van de ondernemers maar ook de werking van overheidsinstanties. Dit stelt ons in staat om effectieve samenwerkingen te faciliteren en innovatieve oplossingen te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is ons project met de gemeente Schouwen-Duiveland, waar we een voucherregeling hebben opgezet en uitgerold om agrariërs te ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzame zoetwateroplossingen.

Joline

Wat zijn enkele concrete resultaten van deze projecten?

Michel

We hebben al meerdere successen geboekt. In samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland en de verschillende stakeholders hebben we een voucherregeling voor duurzame zoetwateroplossingen uitgewerkt voor agrariërs die innovatieve zoetwateroplossingen willen implementeren. Hiermee is uiteindelijk 1 miljoen euro uitgekeerd en is een veelvoud aan private investeringen los geweekt die ten goede komen aan de regio. We werken derhalve samen met diverse Zeeuwse partijen, waaronder gemeenten, de Provincie Zeeland, het Waterschap en ZLTO om de zoetwatertransitie te bevorderen. Er lopen nu vier projecten rondom het thema zoet water bij AddVision, waaronder een recent gestart project in het Grenspark Groot Saeftinghe, dat grensoverschrijdend is.

Joline

Wat maakt AddVision uniek in deze aanpak?

Michel

Onze kracht ligt in het samenbrengen van verschillende partijen en het faciliteren van samenwerkingen. We hebben een diepgaand begrip van zowel de private als de overheidssector, waardoor we effectieve en duurzame oplossingen kunnen realiseren.

Joline

Michel, je hebt het gehad over de verschillende projecten rondom zoetwater in diverse gemeenten. Wat is volgens jou de rode draad in de uitdagingen die je tegenkomt in deze projecten?

Michel

De rode draad in de uitdagingen is de kloof tussen de beschikbare kennis en de praktische toepassing ervan in het veld. Veel agrarische ondernemers zijn zich bewust van de problemen rondom zoetwatertekorten, maar weten vaak niet welke innovatieve oplossingen beschikbaar zijn en hoe ze deze in hun bedrijfsvoering kunnen integreren. Daarnaast is er een duidelijke behoefte aan samenwerking en kennisdeling tussen de verschillende stakeholders, zoals gemeenten, waterschappen en boeren, om gezamenlijk tot duurzame oplossingen te komen.

Joline

En hoe draagt AddVision bij aan het overbruggen van deze kloof?

Michel

Bij AddVision hebben we een tweeledige aanpak. Ten eerste helpen we bij het inzichtelijk maken van de behoefte van in dit geval de agrarische sector en schrijven wevan vervolgens een plan van aanpak of regelingen die gericht zijn op het stimuleren van innovaties op het gebied van zoetwaterbeheer. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat we direct met de boeren samenwerken om hen te helpen bij het uitwerken van hun plannen. We bieden begeleiding, expertise en netwerk om ervoor te zorgen dat hun plannen niet alleen innovatief zijn, maar ook haalbaar en in lijn met de beschikbare regelingen en subsidies. Op deze manier zorgen we ervoor dat de kennis die beschikbaar is daadwerkelijk wordt omgezet in concrete acties op het veld.

Joline

Hoe zie je de toekomst op het gebied van de beschikbaarheid van zoet water?

Michel

De beschikbaarheid van water wordt urgenter, niet alleen binnen de agrarische sector maar bijvoorbeeld ook voor de industrie. Daarnaast is er binnen de energietransitie ook water nodig. De industrie zal meer en meer onder druk komen te staan, omdat de beschikbaarheid van water  niet langer meer vanzelfsprekend is. Ondernemers zullen daarom anders met water om moeten gaan door bijvoorbeeld in te zetten op besparen, bufferen en zuiveren. Als er veel regen valt, moeten we goed kijken hoe we dit kunnen opslaan. Als we meer met elkaar samenwerken, kunnen we kennis en ervaringen delen. Hierdoor kunnen we gezamenlijk tot innovatieve oplossingen komen waardoor bijvoorbeeld de opslagcapaciteit kan worden vergroot. 

Het belangrijkste is de juiste partijen bij elkaar te brengen en inzicht krijgen in de verschillende belangen en uitdagingen. We hebben vanuit AddVision de ambitie om ook andere gemeenten en bedrijven te helpen bij het opstarten van zoetwater initiatieven. We hebben immers nu ervaring opgedaan. Ik zie hierin een mooie regionale samenwerking waarin er innovatieve oplossingen uitgewisseld worden.

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Je kunt contact opnemen met Michel Carol via michel@add-vision.nl